woensdag 9 november 2011

Stalbenen

Bron: www.vet.uu
Toen het paard van Mark twee weken terug ineens met twee behoorlijk gezwollen stalbenen stond bedacht ik me dat dat toch wel een veelvoorkomend probleem is. In de tijd dat Pepe nog 's nachts op stal stond en overdags buiten had ze daar ook altijd last van, Altijd. Zodra ze 's ochtends van stal af kwam stond ze met twee dikke achterbenen en zodra ze eenmaal wat bewogen had slonken ze gaandeweg weer. Gelukkig hebben we hier sinds ze 24/7 buiten staan geen last meer van. Maar aangezien niet iedereen die mogelijkheid heeft wil ik hier aanhalen hoe stalbenen ontstaan en wat je er (op een simpele en natuurlijke manier) aan kunt doen om dit symptoom kunt doen.
Symptomen inderdaad ja. Want stalbenen zijn over het algemeen een symptoom van het feit dat het paard te weinig beweging krijgt.

Wat zijn stalbenen en hoe ontstaan ze?
Stalbenen is eigenlijk de verzamelnaam voor vocht in de onderbenen wat ontstaat wanneer een paard langere tijd op stal gestaan heeft. Dit wordt veroorzaakt doordat de vochthuishouding in de benen stagneert. Een paard heeft in zijn benen veel bloedvaten. Deze kunnen enigszins ‘lek’ zijn, waardoor het vocht zich ophoopt. In veel gevallen zijn alleen de achterbenen gezwollen, dit is doordat de achterbenen meer stilstaan dan de voorbenen, deze bewegen altijd wel wat. Zijn alle vier de benen gezwollen? Dan is het raadzaam om even contact op te nemen met de dierenarts omdat de kans dan bestaat dat er iets mis is met het circulatiesysteem van het paard of problemen aan het hart.

Blijft de zwelling niet beperkt tot alleen de onderbenen maar merk je ook vocht op bij de buik of de kaken schakel dan ook direct de dierenarts in. In dit geval bestaat de kans dat het paard een worminfectie of influenza onder de leden heeft omdat vocht dan ook naar meerdere lage plaatsen in het lichaam zakt.
Sommige mensen stellen dat dikke benen ontstaan door een eiwitoverschot. Toevallig werd hier pas nog een stukje over gepubliceerd op de site van horses.nl dat dit zeker niet het geval is. Medisch gezien wijst er niets op dat stalbenen daardoor veroorzaakt kunnen worden. Nu moet ik er wel bij bekennen dat ik uit eigen ervaring toch wel heb gemerkt dat de voeding die Pepe kreeg heel veel invloed had op de dikte van haar benen. Daarnaast zijn het vaak wel oudere paarden die sneller last hebben van stalbenen, dit omdat ze over het algemeen minder werken en de inwendige structuren slapper worden naarmate de leeftijd stijgt.

Moet ik me hier zorgen over maken?
Over het algemeen hoeven er niet direct alarmbellen te gaan rinkelen als je paard met stalbenen staat. Gevolg kan soms zijn dat ze wat stijfheid veroorzaken maar dat is voornamelijk te wijten aan het ongemak wat het veroorzaakt om met 'volgelopen benen' te moeten bewegen. Door te bewegen zorgt het hoefmechanisme er voor dat de doorbloeding in de benen weer op gang komt het het overtollige vocht wordt afgevoerd.

Wat kun je er aan doen?
Beweging!

Meestal is dit probleem goed te verhelpen door het paard van stal te halen en hem de mogelijkheid te geven om te bewegen. Stappen aan de hand, rijden, longeren of lekker los in de paddock of de wei kunnen goede opties zijn. De meest ideale is eigenlijk wel om het paard de mogelijkheid te geven om dag en nacht zelf te laten kiezen of hij op stal wil staan óf wil bewegen. Dit kan door middel van een loopstal. Nu snap ik dat niet iedereen die mogelijkheid heeft maar dan zit je dus alsnog met je tijd gebonden dat hij vaker op een dag uit de stal moet. Heb je de mogelijkheid om je paard bij jouw op stal in de stapmolen te laten zetten? Dan is dat ook een goede mogelijkheid. Als hij 's ochtends in de stapmolen komt en je rijd hem 's avonds dan is hij er toch al twee keer uit geweest. Houd er hier ook weer rekening mee dat het paard een dier is wat in de natuur 24/7 afwisselend minimaal 16uur beweegt en wij 'm dus niet af kunnen doen met één uur rijden per dag. Het paard in zijn fysieke behoeftes laten voorzien, dat zijn we 'm op z'n minst verplicht.



Massage
Massage bevorderd de doorbloeding in de benen, dit kun je toepassen door zelf de benen van je paard te masseren. Je kunt best een aardige druk uitoefenen omdat met strijkingen alleen de doorbloeding niet voldoende op gang gebracht wordt om het vocht ook daadwerkelijk af te voeren. Hierbij bestaat de mogelijkheid om een basismassage olie te mengen met etherische olie. Ceder, cipres en patchouli zijn de meest gebruikte oliën bij oedeemvorming (vochtophoping). Let op, één druppel geconcentreerde etherische olie is voldoende voor de behandeling van twee benen en moet altijd gemengd worden met een basisolie zoals druivenpitolie of jojobaolie.
Naast massage met je handen kun je ook de waterslang gebruiken. Gebruik het liefst lauw water en als je een slang hebt met verschillende standen, zet 'm dan op de zogenaamde 'massagestand', een lekkere harde straal dus. Hiermee kun je de benen van het paard dus ook masseren.


Stalbandages
Zelf ben ik niet zo kapot van stalbandages omdat deze het zelfherstellend vermogen van het lichaam niet aanspreken. Máár voor paarden die chronisch last hebben van dit probleem kan het wel degelijk een goede mogelijkheid zijn. Stalbandages werken als een soort steunkousen en gaan de zwelling dus tegen.

Groene leem
Groene leem werkt over het algemeen ook goed vocht- en afvalstoffen afdrijvend. Het jammere van deze optie is dat hij wel redelijk kostbaar is omdat je íedere dag opnieuw twee volledige achterbenen met een behoorlijke laag groene leem pasta in moet smeren. De meest voordelige methode is om het zelf de dag van tevoren aan te maken en het aan te brengen vlak voordat het paard het langst op stal staat (vaak is dat de nacht). Ook is er bij toepassing van groene leem nog de mogelijkheid om er een paar druppels tea tree olie aan toe te voegen. Dit werkt pijnverlichtend en stimuleert de bloedsomloop.

Inwendig
  • Anti-oxidanten: paarden met stalbenen reageren vaak heel goed op extra anti-oxidanten in het voer. Anti-oxidanten helpen bij de afvoer van lichamelijke afvalstoffen en beschermen gezonde cellen en weefsels.
  • Zeewier: ook zeewier ondersteunt de doorbloeding en helpt bij de afvoer van afvalstoffen.
  • Kruiden: andere natuurlijke middelen die de doorbloeding stimuleren zijn de kruiden rozemarijn, berkenblad, kleefkruid, kastanjebast (gemalen of homeopatische druppels) en duizendblad. 
Edelstenen
Natuurlijk is het gebruik van een edelsteen alleen niet voldoende maar naast een andere gekozen therapie kan de edelsteen zeker ondersteuning bieden. De volgende drie edelstenen zijn het meest geschikt om te gebruiken bij stalbenen.


Angeliet
Angeliet is een beschermende en kalmerende steen. Het bevordert een gevoel van innerlijke vrede, verbondenheid, empathie en mededogen. Het heeft een kalmerende werking bij zware psychische belasting en heftige emoties. Het helpt je eerlijk zijn en gevoelens te uiten en om veranderingen en zaken die niet veranderd kunnen worden te accepteren. Angeliet zorgt er voor dat het paard goed geaard blijft. Fysiek heeft angeliet een positieve werking op de nieren en de waterhuishouding in het lichaam, vochtophoping of oedeem, keel, ontstekingen, schildklier, longen en werkt verkoelend.

Angeliet kan niet met water gebruikt worden en moet dus op het lichaam gedragen worden. Een donut is hier het meest voor geschikt.


Chalcedoon
Chalcedoon heeft een sterke invloed op de communicatie. Zowel op het vermogen om te luisteren als op het vermogen om zich goed te kunnen uiten. De steen maakt ook sociaal, optimistisch, vrolijk, creatief, open, enthousiast en bevordert saamhorigheid in groepen. Chalcedoon geeft zelfvertrouwen en bevordert hiermee het vermogen om weerstanden te doorbreken en veranderingen te accepteren. Het heeft een positieve werking op het geheugen en kalmeert op stressmomenten en is daarom een goede steen om te dragen tijdens wedstrijdstress of tijdens verhuizingen. Fysiek werkt chalcedoon reinigend, verkoelend en koortsverlagend, ontstekingsremmend, bloeddruk verlagend en bevordert het immuunsysteem. De steen heeft een positieve invloed op de longen, verkoudheid, ademhaling, het lymfestelsel, het bloed en de doorbloeding, vochtophoping en op de insuline productie en dus de ziekte van Cushing.
Chalcedoon kan op of bij het lichaam gedragen worden. De steen werkt het beste als hij langere tijd gedragen wordt.

Maansteen
De steen bevordert de intuïtie en vruchtbaarheid en heeft een kalmerende werking op het gevoelsleven. Fysiek werkt maansteen ontgiftigend en activeert de pijnappelklier en zorgt hij voor evenwicht in het hormonale stelsel. De steen heeft een positieve invloed op de spijsvertering en de voortplantingsorganen en vermindert vochtophoping.

Maansteen is een hele zachte en broze steen. Er komen gemakkelijk krassen in en hij is zeer breekbaar. Met het onderhouden van de steen is het verstandig om chemicaliën, fel zonlicht en water zo veel mogelijk te vermijden. Al met al is dit van de drie dus niet de meest geschikte steen om te gebruiken op een paard. Wel kan er van deze edelsteenwater gemaakt worden dus daar zou hij geschikt voor zijn.


Twijfel je over de gezondheid van je paard raadpleeg dan altijd de dierenarts!!!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten